Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2006

Ο άγιος κι ο καλλιτέχνης

Ο άγιος και ο καλλιτέχνης συνιστούν ένα παράδοξο είδος βασιλιά που διόλου δεν θέλει να βασιλέψει. Αυτοί (ίσως και με την προσθήκη του σοφού) προσφέρουν σε όλες τις εποχές το πρότυπο του ανθρώπου που σκέφτεται σύμφωνα με τον εαυτό του, που δεν κολακεύει, που δεν ζητά επαίνους, που δεν ιδρύει σύλλογο με καταστατικό. Αυτοί όμως είναι και οι μόνοι που τιμώνται απο τους επιγόνους. Αυτοι οι τρεις μόνοι τους φτιάχνουν την ανθρωπότητα. Γιατί, με τη δραστική άρνηση της κοινωνίας, αποτελούν αμέσως κοινωνία. Ο άγιος κι ο σοφός, είναι σπάνιοι. Η μετριοφροσύνη κάποτε τους συγκεντρώνει σε ρεύμα, κοπάδι, Εκκλησία ή Ακαδημία. Ό,τι αναπτύσσσει όμως δεσμούς αλληλοπροσδιορισμού μοιραία εκπίπτει σε "κάστα". Κι οι κάστες γκρεμίζονται άλλοτε αφότου με τρόπο φυσικο κλείσει ο κύκλος τους κι άλλοτε ως στόχος κάποιας ανατροπης. Ο καλλιτέχνης αντιθέτως είναι από την κλίση του αδιάφθορος. Δεν θα εκφράσει τίποτε άλλο εκτός από τον εαυτό του - ακόμα και στη στράτευση του, θα συναντήσει την έκφραση των πολλών, δεν θα προσδιοριστεί από αυτήν. Κι από αυτό μπορεί κανεις να καταλάβει την αξία των τεχνών. Αυτή η αξία δεν ταπεινώνει. Εξυψώνει. Αυτη η ανισότητα του να στέκεται πάντα απέναντι γεννά την ισότητα, γιατί αφυπνίζει την ανθρώπινη αξιοσύνη κι ελευθερία.

Λένε πως ό,τι θαυμάζει κανείς το φτάνει. Έτσι πρέπει να ειναι τελικά.

5 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Καλλιτέχνης; Χμμ...

9/14/2006 3:57 μ.μ.  
Blogger οι σκιές μιλάν said...

Πες το..

9/14/2006 4:08 μ.μ.  
Blogger Dark Angel said...

Εξυψώνει, υμνεί και ταυτόχρονα θαυμάζει την ομορφιά. Αλλά βέβαια με τίμημα. Αρκετές φορές πολύ βαρύ. Εχω πολλούς φίλους καλλιτέχνες και άλλους τόσους απαξιωτές. Δύο κόσμοι διαμετρικά αντίθετοι. Το στιβαρό της καθημερινότητας και η ελευθερία της έκφρασης. Το ένα παρατηρεί και το άλλο κοματιάζεται, εκτίθεται, σαρκάζεται, γελοιοποιείται και όμως αντιστέκεται και δημιουργεί γράφοντας όλο τον κόσμο στ' αρχίδια του.


ωραίο ποστ μαν!

9/14/2006 9:55 μ.μ.  
Blogger οι σκιές μιλάν said...

"Το ένα παρατηρεί και το άλλο κοματιάζεται, εκτίθεται, σαρκάζεται, γελοιοποιείται και όμως αντιστέκεται και δημιουργεί γράφοντας όλο τον κόσμο στ' αρχίδια του."

Το τίμημα...Ναι, το τίμημα υπάρχει πάντα και όσο αντέχεις να το υπέχεις με δικές σου μόνο θυσίες, το σηκώνεις.Με μια οικογένεια γύρω σοθ ομως; Θα γράψω κατι γι αυτό σ'επόμενο ποστ.

Χάρηκα πολύ που είσαι εδώ τριγύρω, μαν. Μη χάνεσαι ρε φίλε. Stay on the scene, που λέγαμε κάποτε :)

9/14/2006 10:14 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Stay On The Scene

:)

9/14/2006 11:10 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home