Παρασκευή, Οκτωβρίου 13, 2006

L' Etat, c'est moi!

Στο δεύτερο ποστ αυτου του μήνα θέλησα να ευχαριστήσω επιλεκτικά λίγους ανθρώπους που ένα χρόνο (και κάτι ψιλά) μου κάνουν την τιμή να μοιράζονται μαζί μου μια-δυο σκέψεις τους καθημερινά μέσα απ' τα πόστ τους. Ωστόσο, αν αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, νοιώθω πως θέλω να πω και δυο κουβέντες και για την άλλη, τη λιγότερη ευχάριστη ας πούμε.

Σχετικά με το blogging μια προκαταβολική θέση. Για όποιον τον ενδιαφέρει η ανθρώπινη πλευρά των ποστ, το Α και το Ω δεν είναι πως θα παρουσιάσεις ένα κείμενο στους άλλους, αλλά πρωτίστως πως θα το παρουσιάσεις στον εαυτό σου. Για την άλλη, την κοινωνική ή πολιτική διάσταση του blogging δεν θέλω να πιάσω να γράψω σε τούτο το ποστ - το μόνο που ίσως θα μπορούσα να πω εδώ είναι πως τα μπλογκ δε μας φταίνε σε τίποτα αν κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να διατυμπανίζουν με περισσή ευκολία πολιτικά και κοινωνικά μανιφέστο και γράφουν λες και είναι ανεβασμένοι σε καμά καρέκλα στη μέση κάποιας πλατείας. Το αφήνω όμως αυτό παράμερα.

Στα μπλογκ λοιπόν ο καθένας ανοίγει την ντουλάπα της προσωπικής του εμπειρίας και από κει μέσα ανασύρει υλικά για να κάμει τα ποστ του. "Δουλειά" μας είναι όμως, πέραν της γραφής, και η ανάγνωση. Να χτυπάμε την πόρτα των κειμένων των άλλων και να μας ανοίγουν, να ζητάμε και να βρίσκουμε και την αλήθεια τους, χωρίς να περιορίζουμε την αλήθεια αυτή μονάχα στην "αλήθεια" εκείνη που προτιμάμε εμείς - ακόμη χειρότερα, χωρίς τη μονόπλευρη αυτή δικιά μας "αλήθεια" να την υπερασπιζόμαστε με το υποκόπανο της ειρωνείας ή, σε διαφορετικές περιπτώσεις, με προσωπικές αιχμές. Απευθύνομαι σε κείνους που τα γραφτά τους σέρνουν πίσω τους πληθώρα αναγνωστών/σχολίων/επισκέψεων, για να θυμίσω πως τον άνθρωπο τον υποτιμάμε όταν δεν τον αφήνουμε να κρίνει για όλα μόνος του και μοιάζει αντιφατικό, αν όχι κάτι χειρότερο, να θέλουμε από τη μια πλευρά και να ζητάμε ειλικρίνεια, σεβασμό, κουλτούρα, "να σταματήσουμε το ισοπέδωμα του ανθρώπου από τον άνθρωπο" και από την άλλη να υποτιμάμε αυτόν που έρχεται και μας διαβάζει. Και τον υποτιμάμε, όταν δεν τον αφήνουμε να κρίνει μόνος κι ελεύθερα. Όταν τον στριμώχνουμε διανοητικά και συναισθηματικά βάνοντάς τον να διαβάσει την εμπάθειά μας, τη μισαλλοδοξία μας, την υστερία μας, τη μαλακία μας με τρόπο πάνω κάτω όμοιο με κείνον που χρησιμοποιύν εκπομπές μεσημεριανής ζώνης.

Ποτέ μου δεν συμπάθησα γραφτά που στη φωνή τους ακούω ανθρώπους γεμάτους αμετροέπεια κι αλλαζονεία, που με την ίδια ευκολια μπορούν να βρίσουν και να λατρέψουν βαφτίζοντας το αυτό "ζωντάνια" ή να απαιτήσουν την υπόκλιση στο μεγαλείο του πεφωτισμένου τους μυαλού και ψυχής ή να εκβιάσουν τη συγκίνηση σου βάσει όσων έχουν κάποτε υποφέρει. Ίσως ενδόμυχα να τους θαυμάζω για την ενεργητικότητά τους ή τις αντοχές τους, δεν μπορώ όμως να τους αγαπήσω. Κι όταν αποκτούν από δίπλα πέντε-δέκα χειροκροτητάδες, εύκολο είναι μια μέρα να γυρίσεις και να ακούσεις τη φωνή των κειμένων τους να επαναλαμβάνει ένα άλλο "
L' Etat, c'est moi!": "Les blogs, c'est moi!". Από κει και πέρα...ο όποιος κατήφορος δε σταματά πουθενά. Τα γραφτά μονάχα επιβεβαιώνουν την πικρή αυτή φράση.

4 Comments:

Blogger it is said...

Έχω την αίσθηση πως μιλάς για ένα συγκεκριμένο blog "διανοούμενου" (πολλά τα εισαγωγικά που κλείνουν τη λέξη). Συμφωνώ σε αυτά που λες περί ειρωνίας.. Να σου πω που δε συμφωνώ όμως:

"τα μπλογκ δε μας φταίνε σε τίποτα αν κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να διατυμπανίζουν με περισσή ευκολία πολιτικά και κοινωνικά μανιφέστο και γράφουν λες και είναι ανεβασμένοι σε καμά καρέκλα στη μέση κάποιας πλατείας. Το αφήνω όμως αυτό παράμερα.
Στα μπλογκ λοιπόν ο καθένας ανοίγει την ντουλάπα της προσωπικής του εμπειρίας και από κει μέσα ανασύρει υλικά για να κάμει τα ποστ του."

Αυτομάτως πέφτεις εδώ:

"Χωρίς να περιορίζουμε την αλήθεια αυτή μονάχα στην "αλήθεια" εκείνη που προτιμάμε εμείς"
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτούς που λένε και ξαναλένε πως τα blog είναι ένα ημερολόγιο και δε χωράνε πολιτικές συζητήσεις και θέσεις-αντιπαραθέσεις.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει το μέσον που του παρέχεται όπως θέλει. Επίσης είναι ελεύθερος να κράξει με όποιο τρόπο θέλει όποιον θέλει, όπως και έχει το δικαίωμα στο δικό του blog να κρατήσει ή να σβήσει όποιο comment θέλει.
Γιατί να μην ανοίξω δηλαδή ένα πολιτικό θέμα αν αυτό είναι που θέλω να κάνω? Αν εσύ δε θες να με διαβάσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις το url και να δεις κάτι άλλο ή να με κράξεις ή να εκφράσεις τη διαφωνία σου αν θες να μπεις σε αυτόν τον κόπο.
Γιατί βάζεις καλούπια στο blogging? Είναι μια μοναδική ευκαιρία έκφρασης ελεύθερης και ειδικά σήμερα που όλοι πάνω κάτω έχουν ένα έλλειμα επικοινωνίας... Α ναι αυτό είναι το δικό μου "δόγμα" πιστεύω πως όλοι οι bloggers κατά βάθος έχουν έλλειμα επικοινωνίας με το στενό τους ή και το ευρύτερο περιβάλλον και προσπαθούν να το καλύψουν μέσω blogging....
Πάντως από το: "Χωρίς να περιορίζουμε την αλήθεια αυτή μονάχα στην "αλήθεια" εκείνη που προτιμάμε εμείς" και μετά συμφωνώ μαζί σου 100%.
Οκ και επειδή δεν την παλεύω, let me guess: Για τον Νίκο Δήμου μιλάς ή κάνω λάθος? :P

10/13/2006 10:38 π.μ.  
Blogger οι σκιές μιλάν said...

It is,

Δεν αναφέρω πουθενα στο ποστ οτι τα μπλογκ δεν εχουν πολιτική/κοινωνική διάσταση. Είπα οτι σε αυτό το ποστ δεν θα ασχοληθώ με αυτήν γιατί μ'ενδιαφέρει να θίξω κάτι άλλο. Είναι νομίζω ξεκάθαρο στην β' παράγραφο του ποστ. Νο?

Για τα πολιτικά/κοινωνικά, δεν δικαιούμαι να ομιλώ (ακόμα) γιατί όλα κι όλα 5-6 ποστ έχω κάνει, κι αυτά δεν είναι προσβάσιμα πια. Έχω ωστόσο κατα νού μερικά ιστορικά/πολιτικά ζητήματα που με απασχολούν κάμποσο καιρό τώρα και αυτές τις μέρες σκεφτόμουν πως θα γίνει τ'ανεβάσω.

Κανένα λοιπόν καλούπι δεν βάζω στη θεματολογία. Μακρυά από μένα αυτά.

Στο "δόγμα" ιτ ιζ, πρόσθεσε και τον πληθωρισμό επικοινωνίας για ζητήματα ήσσονος ενδιαφέρονοτος και το συζητάμε.

Μου αναφέρεις τον Νικόδημο ως τι; "Φωτογραφικό" ποστ νομίζεις έγραψα; Αλλά για να σου φύγει η απορία όχι. Προτιμώ να τον έχω απέναντι και να διαφωνούμε.

10/13/2006 12:17 μ.μ.  
Blogger m.hulot said...

μερσί μπιέν. για το reservoir dogs.
get the morning's theme:
http://download.yousendit.com/D0D6D51E5F8F3136

10/14/2006 2:33 π.μ.  
Blogger οι σκιές μιλάν said...

αυτό κι αν είναι δωρο!

Μιλ μερσι μεσιέ!

10/14/2006 2:35 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home